Beata Sabuk
Gabinet Premium
30 Lip

Ciasto arbuzowe na zielonym spodzie

30 lipca to dzień sernika! Może coś nietopowego? Polecam przepis na arbuzowy sernik na zimno. 

Biszkopt:

4 jaja

150g mąki jasnej, np. orkiszowej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

150g erytrolu

 100g szpinaku mrożonego

Szpinak rozmrozić na sitku i odcisnąć wodę. Zblendować. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z erytrolem, dodać szpinak i wymieszać. Dodać przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Piec 20 minut w 180 stopniach.

 

Masa serowa:

700g serka homogenizowanego waniliowego

2 łyżki żelatyny lub 1 opakowanie galaretki bez cukru

150g wody

W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę lub galaretkę, zostawić do ostudzenia. Wymieszać z serkami i przełożyć na wystudzony biszkopt. Przełożyć do lodówki do stężenia.

 

Masa arbuzowa:

1000g miąższu z arbuza

2 opakowania galaretki truskawkowej (najlepiej bez cukru)

Miąższ zblendować oddzielając w miarę możliwości pestki. Przełożyć do rondelka i podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretki. W razie potrzeby dosłodzić erytrolem. Masę pozostawić do ostygnięcia i wyłożyć na warstwę waniliową. Przełożyć do lodówki do stężenia.

Twój komentarz




POKAŻ