- Spirulina to niebiesko-zielona alga posiadająca bardzo długą tradycję spożywania, głównie przez ludy Ameryki Środkowej.
- Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka (~70%). Przypomnijmy, że dieta uboga w białko może osłabić produkcję i aktywność komórek odpornościowych i przeciwciał, a niewystarczające spożycie białka może prowadzić do osłabienia funkcji odpornościowych, wolniejszego powrotu do zdrowia po chorobie.
- Dodatkowo spirulina jest bogata również w witaminę B12, prowitaminę A (beta-karoten); przypomnienie - witamina A bierze udział w rozwoju układu odpornościowego i odgrywa rolę regulacyjną w odpowiedzi immunologicznej oraz w procesach odpornościowych.
- Jest również cennym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, manganu, potasu i cynku (ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania komórek układu odpornościowego).
- Choć brak bezpośrednich badań na ludziach, to badania in vitro oraz modele zwierzęce wskazują na zdolność spiruliny do działania antywirusowego.
- Spirulina wykazuje zdolność hamowania replikacji wirusów na wczesnym etapie zakażenia.
Twój komentarz