mgr Beata Sabuk
Gabinet Premium
24 Sty

Jak budować odporność - spirulina

Co warto wiedzieć o zdrowotnych właściwościach spiruliny? 🧐🤔

 

  • Spirulina to niebiesko-zielona alga posiadająca bardzo długą tradycję spożywania, głównie przez ludy Ameryki Środkowej.
  • Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka (~70%). Przypomnijmy, że dieta uboga w białko może osłabić produkcję i aktywność komórek odpornościowych i przeciwciał, a niewystarczające spożycie białka może prowadzić do osłabienia funkcji odpornościowych, wolniejszego powrotu do zdrowia po chorobie.
  • Dodatkowo spirulina jest bogata również w witaminę B12, prowitaminę A (beta-karoten); przypomnienie - witamina A bierze udział w rozwoju układu odpornościowego i odgrywa rolę regulacyjną w odpowiedzi immunologicznej oraz w procesach odpornościowych.
  • Jest również cennym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, manganu, potasu i cynku (ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania komórek układu odpornościowego).
  • Choć brak bezpośrednich badań na ludziach, to badania in vitro oraz modele zwierzęce wskazują na zdolność spiruliny do działania antywirusowego.
  • Spirulina wykazuje zdolność hamowania replikacji wirusów na wczesnym etapie zakażenia.

Twój komentarz




POKAŻ