Składniki(blacha ok. 30 cm x 20 cm):
✔️ 300g (4-6 sztuk) marchewek
✔️ 220g (4 sztuki) jaja
✔️ 150g (15 płaskich łyżek) mąki pszennej
✔️ 150g (15 płaskich łyżek) mąki żytniej/orkiszowej
✔️ 100g (10 łyżek) oleju rzepakowego
✔️ 200g (kubek) jogurtu naturalnego
✔️ 120g (12 łyżek) ksylitolu/erytrytolu
✔️ 5g (łyżeczka) proszku do pieczenia
✔️ 2g (1⁄2 łyżeczki) sody oczyszczonej
✔️ 5g (łyżeczka) przyprawy do piernika
✔️ 2g (1⁄2 łyżeczki) cynamonu
Przygotowanie:
W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać i dodać dwa rodzaje mąki. Wymieszać całość tak, aby masa nie miała grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Składniki na krem:
✔️ 400g (2 sztuki) serka kremowego naturalnego
✔️ 40g (2 łyżki) masła orzechowego
✔️ 1g (szczypta) cynamonu
✔️ 40g (8 łyżeczek) ksylitolu/erytrolu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem.
Składniki na posypkę:
✔️ 40g (4 łyżki) nasion słonecznika
✔️ 25g (łyżka) miodu
Przygotowanie:
Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód i mieszać aż się rozpuści i obklei nasiona. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć od razu na krem.
Twój komentarz