mgr Beata Sabuk
Gabinet Premium
04 Maj

Mielone z kalafiora

Niebanalne danie dla osób ciekawych nowych smaków i lubiących próbować nowości w kuchni 😋😍

 

Składniki na 8-10 kotletów:

 

✔ 2,5 szklanki startego kalafiora / 1/2 kalafiora

✔ 1 duża cebula

✔ 1 ząbek czosnku

✔ 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / ✔ 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej

✔ 1/2 szklanki ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni i posiekanych

✔ 1/4 szklanki maki ziemniaczanej

✔ 1/4 szklanki oleju

✔ 2 łyżki sosu sojowego

✔ 1/2 łyżeczki syropu z agawy

✔ 1 i 1/2 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

✔ czarny pieprz

 

Przygotowanie:

 

👉 Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodyga zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.

👉 Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku.

👉 Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut. 

Twój komentarz




POKAŻ