29 Października przypada Światowy Dzień Chorych na Łuszczycę. Jak wygląda łuszczyca i czym jest? 🧐⬇
👉 Jest to przewlekła, niezakaźna choroba o podłożu autoimmunologicznym. Jej objawem jest nadmierne rogowacenie naskórka co skutkuje powstawaniem zmian na skórze, najczęściej w postaci czerwonych plamek, pokrytych łuską. W zależności od stopnia nasilenia choroby mogą zajmować różny obszar ciała, nawet do 10%.
Łuszczycy może towarzyszyć świąd, głównie w okresie zaostrzenia zmian skórnych. 🧐
Statystyki pokazują, że z tą chorobą zmaga się od 0,1 do 11% społeczeństwa na całym Świecie, a w Polsce cierpi na nią ponad milion osób. 🧐‼️
Właściwa dieta ma duże znaczenie wspomagające leczenie i przebieg łuszczycy. Bardzo ważne jest spożywanie warzyw i owoców bogatych w antyoksydanty, produktów bogatych w kwasy omega-3, pełnoziarnistych produktów zbożowych, chudych gatunków mięs oraz produktów mlecznych. ✔️
Należy unikać żywności przetworzonej zawierającej tłuszcze trans, słodyczy i wypieków cukierniczych, tłustych gatunków mięs i wędlin, soli, palenia papierosów i spożywania alkoholu. ❌
Odpowiednio dobrana dieta jest niezwykle ważna we wszystkich jednostkach chorobowych. 🥗 Podstawą diety w łuszczycy jest złagodzenie stanów zapalnych i zmniejszenie powstawania łusek. Dieta przede wszystkim powinna być odpowiednio zbilansowana z włączeniem wszystkich produktów i składników odżywczych wymienionych powyżej, które będą nie tylko oddziaływały na zmniejszenie objawów, ale również na właściwe odżywienie i samopoczucie. 👌👌
Twój komentarz