Beata Sabuk
Gabinet Premium
30 Paź

29 października - Światowy Dzień Chorych na Łuszczycę

29 Października przypada Światowy Dzień Chorych na Łuszczycę. Jak wygląda łuszczyca i czym jest? Co jeść, a czego nie jeść przy tej chorobie?🥗 Przeczytaj artykuł!

 

29 Października przypada Światowy Dzień Chorych na Łuszczycę. Jak wygląda łuszczyca i czym jest? 🧐⬇

 

👉 Jest to przewlekła, niezakaźna choroba o podłożu autoimmunologicznym. Jej objawem jest nadmierne rogowacenie naskórka co skutkuje powstawaniem zmian na skórze, najczęściej w postaci czerwonych plamek, pokrytych łuską. W zależności od stopnia nasilenia choroby mogą zajmować różny obszar ciała, nawet do 10%.

Łuszczycy może towarzyszyć świąd, głównie w okresie zaostrzenia zmian skórnych. 🧐

 

Statystyki pokazują, że z tą chorobą zmaga się od 0,1 do 11% społeczeństwa na całym Świecie, a w Polsce cierpi na nią ponad milion osób. 🧐‼️

 

Właściwa dieta ma duże znaczenie wspomagające leczenie i przebieg łuszczycy. Bardzo ważne jest spożywanie warzyw i owoców bogatych w antyoksydanty, produktów bogatych w kwasy omega-3, pełnoziarnistych produktów zbożowych, chudych gatunków mięs oraz produktów mlecznych. ✔️

 

Należy unikać żywności przetworzonej zawierającej tłuszcze trans, słodyczy i wypieków cukierniczych, tłustych gatunków mięs i wędlin, soli, palenia papierosów i spożywania alkoholu. ❌

 

Odpowiednio dobrana dieta jest niezwykle ważna we wszystkich jednostkach chorobowych. 🥗 Podstawą diety w łuszczycy jest złagodzenie stanów zapalnych i zmniejszenie powstawania łusek. Dieta przede wszystkim powinna być odpowiednio zbilansowana z włączeniem wszystkich produktów i składników odżywczych wymienionych powyżej, które będą nie tylko oddziaływały na zmniejszenie objawów, ale również na właściwe odżywienie i samopoczucie. 👌👌

Twój komentarz




POKAŻ