Zalety picia kawy
- Zmniejszenie ryzyka niektórych chorób przewlekłych. Wbrew powszechnemu przekonaniu, kawa jest zdrowa. Konsumpcja od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie związana jest ze zmniejszeniem ryzyka kilku chorób przewlekłych np. chorób serca.
- Kawa obniża ryzyko zachorowania na nowotwory. Oczywiście nie ochroni nas przed wszystkimi typami nowotworów, ale na pewno zmniejszy ryzyko zachorowania. Polifenole i antyoksydanty zawarte w kawie niwelują stany zapalne w organizmie, chroniąc go od takich zmian nowotworowych jak rak piersi, jelita grubego, prostaty czy wątroby.
- Poprawia krążenie krwi. Japońscy badacze udowodnili, że picie kawy zwiększa przepływ krwi w naczyniach krwionośnych nawet o 30%. Jaki ma to wpływ na Twoje zdrowie? Dzięki dobremu krążeniu komórki są odpowiednio dotlenione, a to z kolei przekłada się na lepszą wydolność oraz kondycję fizyczną.
- Dostarcza substancji odżywczych. Ziarna kawy to skarbnica prozdrowotnych substancji, dlatego warto po nie sięgać ze względu na smak, właściwości pobudzające oraz zawartość cennych witamin i minerałów. Kubek kawy dostarcza ci witamin B2, B3 i B5 oraz składników mineralnych takich jak mangan, potas i magnez.
- Przydaje się zarówno tym którzy nie chcą zasnąć, jak i tym, którzy mają problemy z zasypianiem. To, kiedy powinniśmy wypić kawę zależy od tego jaki efekt chcemy osiągnąć. Jeśli chcemy szybko zasnąć należy wypić mocną kawę wczesnym rankiem. Kawa wypita rano sprawi, że popołudnie będzie sprawiało wrażenie późnego wieczoru. Jeśli chcemy zarwać nockę, musimy wypić kawę wieczorem.
W kawie znajdziemy wiele składników mineralnych. Mają one wpływ na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu człowieka:
- SÓD – wspomaga prawidłową gospodarkę wody oraz funkcjonowanie układu nerwowego;
- POTAS – razem z sodem zapewnia prawidłową pracę układu nerwowego, ale też produkcję istotnych dla organizmu związków, np. hormonów czy białek;
- WAPŃ – jest składnikiem budulcowym kości oraz aktywuje działanie niektórych hormonów;
- MAGNEZ – wspomaga regulację ciśnienia krwi, bierze udział w regulacji pracy serca i innych mięśni;
- FOSFOR – jest jednym ze składników budulcowych kości i zębów oraz reguluje skład płynów ustrojowych człowieka.
FAKTY I MITY NA TEMAT PICIA KAWY:
- Kawa odchudza
Często można spotkać się także z opinią, że kawa odchudza. Czy to prawda? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Rzeczywiście, pod wpływem kofeiny zwiększa się tzw. spontaniczna aktywność fizyczna, która objawia się tym, że ruszamy się więcej i w bardziej energiczny sposób. Żywiej gestykulujemy, szybciej chodzimy, trudniej usiedzieć nam w miejscu i mamy naturalnie większą ochotę na ruch - a co za tym idzie – spalamy więcej kalorii. Jest jednak jedno „ale”... Czarna kawa, bez dodatków praktycznie nie dostarcza kalorii. Natomiast jeśli dodasz do niej cukru, śmietanki, oleju kokosowego- może okazać się, że dostarczysz sobie większej ilości kalorii niż dzięki kofeinie spali twój organizm. Poza tym do kawy często mamy ochotę na coś słodkiego, co w oczywisty sposób też przełoży się na kaloryczność takiej przyjemności.
- Kawa odwadnia
Duże dawki kofeiny na raz spożywane przez osoby, które rzadko sięgają po kawę, mogą spowodować częstsze wizyty w toalecie. Ale regularne sięganie po małą czarną prowadzi do uodpornienia się na ten efekt. Co więcej, kawa sama w sobie też jest źródłem wody i można wliczać ją do codziennego bilansu płynów.
- Kawa podnosi ciśnienie krwi
Pewne wątpliwości budzi to, czy kawa podnosi ciśnienie krwi? Odpowiedź brzmi tak, ale zależy to od częstości jej spożywania. U osób, które piją ją sporadycznie może dojść do przejściowego wzrostu ciśnienia. Ale u ludzi regularnie sięgających po kawę, nie obserwuje się tego efektu, bo ich organizm nabywa tolerancji na działanie kofeiny.
- Kawa wypłukuje magnez
Wśród zarzutów pod adresem kawy można spotkać się również z opinią, że jej spożywanie wpływa na wypłukiwanie magnezu z organizmu. Faktycznie kofeina zawarta w kawie, może nasilać wydalanie z moczem niektórych pierwiastków (w tym magnezu), ale czy to znaczy, że jej picie grozi niedoborami tego składnika? Ilości magnezu, którą tracimy w ten sposób są bardzo niewielkie, a sama kawa… też jest dla nas jego źródłem! Nie jest go tam dużo, bo na przykład filiżanka espresso to około 24 mg, ale jednak jest to potencjalne źródło magnezu. Magnez – w kontekście picia kawy - nie jest, wobec tego składnikiem, którym powinniśmy zaprzątać sobie głowę.
Twój komentarz